Volkswagen'in DSG 02E (Şekil 1) 2004 yılından beri New Beetle , Jetta, Passat, Golf, Caddy modellerinde kullanılmaktadır. 02E altı - ileri şanzıman, önden çekişli otomatikleştirilmiş manuel şanzımandır. Bu şanzıman çift kavramalı şanzımandır. K1 ve K2 olarak adlandırılan bu kavramalar aynı şekilde giriş mili 1 ve giriş mili 2 diye adlandırılan iki adet giriş miline bağlıdır ve bu millere tahrik verirler.

Her giriş mili kendi dişli setine sahiptir ve çıkış mili 1 ve çıkış mili 2 diye adlandırılan çıkış millerine bağlıdırlar.

Aşağıda şanzımanın dağıtılması ve parçaların ne işe yaradığı ile ilgili birkaç ipucu yer almaktadır.

Şekil 2 deki resme bakıldığında ön kısımdaki volant tarafından döndürülen büyük giriş mili görülmektedir. Şanzımanın ön kısmındaki kapak etrafını saran bir sekmanla şanzımana tutturulmuştur.(Şekil 3).

 

Şekil 1

 

Şekil 2

 

 

Şekil 3

 

 

Pompayı kapsamaktadır. Kapak plakası

Bu kapak vites değişimleri sırasında açılıp kapanan K1 ve K2 kavramalarının soğutulmasında kullanılan yağın sızmasını önlemede kullanılır. Kapağı açtığınızda büyük giriş mili tarafından çevrilen kavrama taslarını görebilirsiniz. (Şekil 4)

 

Şekil 4

 

 

 

K1 ve K2 kavramlarının üst kapağındaki sekman çıkarıldığında ve kavrama taslarının ucundaki küçük sekman çıkarıldığında kavrama taslarını giriş millerinden ayırabilirsiniz. (Şekil 5 de 8 e) Uzun olan mil giriş mili 1 ve daha kısa olanı giriş mili 2 dir.

 

Şekil 5

 

 

Şekil 6

 

 

Şekil 7

 

 

Şekil 8

 

 

 

 

 

Şekil 9 ve 10 da K1 ve K2 nin kısmi olarak demonte halini görebilirsiniz. Geniş ve dışta olan balatalar K1 kavramasına ve daha küçük olan balatalar K2 kavramasına aittir.

 

Şekil 9

 

 

Şekil 10

 

 

 

 

Şanızmanın ön tarafafındaki karteri açtığınızda şanzımanın hidrolik ünitesi ve elektronik beynini oluşturan 11 selenoidli mekatronik üniteyi göreceksiniz. (Şekil 11 )

 

Şekil 11

 

Mekatroniği sökmeden önce şunları yapmanız gerekmektedir. Şekil 12 de görünen yassı kablolu soketi çıkartmalısınız.

 

Şekil 12

 

 

Sonrasında mekatroniği şanzımanın gövdesine sabitleyen 30 Torxluk cıvataları dikkatlice sökmeniz gerekmektedir.(10 tanesi tutuyor ama her defasında mekatronik yerinden oynayana kadar hepsini söküyorum J ). Civataları söktükten sonra mekatroniği yerinden ayırabilirsiniz ama Şekil 13 de görünen uzun çıkış hız sensörünü kırmamak için dikkat ederek çıkartmanız gerekmektedir.

 

Şekil 13

 

 

Şimdi mekatronik çıktığına göre daha evvel soketini söktüğünüz Şekil 14 te görünen giriş hız ve yağsıcaklık sensörünü (tek sensör) sökebilirsiniz.

 

Şekil 14

 

 

 

Bu sensör K1 ve K2 yi soğutan yağın sıcaklığını ve giriş hızını ölçmektedir.

 

 

Bu bilgi şanzıman kontrol ünitesinin (TCM) mekatronik üzerinde bulunan 11 selenoide giden soğutucu yağın kontrolünü sağlar. Giriş hız sensörü olarak gönderdiği bilgi de TCM in kavramanın kayma hesabını yapmasını sağlar. Motor hız sensöründen alınan bilgi bu sensörün çalışmaması halinde kullanılır. Ön karterin sağ tarafına gelen kısımda küçük bir kapa yer almaktadır. Bu kapağı açtığınızda yağ pompasına ulaşmış olursunuz. (Şekil 15)

 

Şekil 15

 

 

Pompayı söktüğünüzde çıkış milinin arka tarında kalan daire şeklindeki sensörü görürsünüz. (Şekil 16)

 

Şekil 16

 

 

Bu daire şeklindeki sensör mekatronik üzerindeki daha evvel görmüş olduğunuz uzun çıkış hız sensörünün bilgi almasını sağlar.  Bu uzun sensör üzerinde iki adet hal sensörü bulunmaktadır. Bu iki sensör sadece aracın hızını belirlemez.Aynı zamanda TCM e aracın ileri yada geri gittiği bilgisini verir. ABS nin kullandığı teker hız sensörleri bu sensör devre dışı kaldığında yedek olarak bilgi verir. Bu daire sensörü sökerken zarar vermeden sökünüz. (Şekil 17)

 

Şekil 17

 

 

 

Daire şeklindeki sensör söküldükten sonra alt kısmında sökmeniz gereken bir sekman bulunmaktadır. (Şekil 18)

 

Şekil 18

 

 

 

Aksların flanşları alyen cıvatalarla diferansiyele bağlanmıştır ve sökülmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda iç aks flanşını söktüğünüzde şanzıman kutusunun içinde iki adet cıvata göreceksiniz. (Şekil 19)

 

Şekil 19

 

 

Bu civataları kesinlikle sökmeniz gerekmeltedir. Aksi halde kutuyu ayırırken iç yağlama kanalı plastiklerine zarar verirsiniz. Bir sonraki adım şanzıman üzerindeki soğutucunun sökülmesidir. Sonrasında 22 adet M8 yıldız civataları sökün ve kutuyu ayırın.(Şekil 20)

 

Şekil 20

 

 

 

Ana Sayfa