Otomatik Şanzıman

 

Anasayfa    Hidrolik Beyin   Bilgi    Galeri    İletişim

 

 

AISIN WARNER 09G-TF-60SN VE 09D-TR-60SN

 

ŞANZIMANLARDA HİDROLİK ÜNİTENİN DEĞİŞİMİ VEYA REVİZYONU SONRASI YAPILMASI GEREKENLER

 

Bu şanzımanların hidrolik ünitenin tamirinden veya değişiminden sonra iki olaya dikkat etmek gerekir.

 

Birincisi yağ seviyesidir.

Yağın eksik veya fazla konulması şanzımanda vuruntuya sebep olacaktır. Her zaman eksik yağ koyma düşüncesi yüzünden fazla yağ konulmaktadır buda vites N’den D’ye veya N’den R’ye alındığında araçta vuruntu ve silkeleme oluşturur.  Servisiniz veya otomatik şanzıman tamirciniz bu seviye ayarlamayı çok iyi yapmalıdır.

 

 

İkincisi şanzımanın adaptasyonudur.

Bu şanzımanların şanzıman kontrol üniteleri (ŞKÜ) motor beyni ile haberleşerek şanzımanın tüm vites artışlarını ve düşüşlerini yağın hat basıncını ayarlayarak yumuşak bir şekilde olmasını sağlar. Aynı zamanda ŞKÜ sürücünün kullanımına göre öğrenir ve tüm ayarlamaları buna göre yapar. Bozuk selenoidler ŞKÜ nin tüm ayarlarını bozar. O nedenle aşağıdaki öğrenme prosedürünü diğer bir deyişle adaptasyonu yapmak gerekir.

 

Öncelikle adaptasyonları yapmadan evvel araç cihaza bağlanmalıdır . Motor kontrol ünitesi ve ŞKÜ deki tüm arızalar silinmelidir. Herhangi bir arıza kaydı varsa ŞKÜ bu adaptasyonu gerçekleştiremez. Arıza kodları silindikten sonra sağlanması gereken şanzıman yağı sıcaklığıdır. Şanzıman yağı sıcaklığı 60 derece ile 110 derece arasında olmalıdır.

 

1-      Başlangıç Vites Geçiş Adaptasyonu : Yukarıdaki şartlar sağlandıktan sonra, motor çalışır vaziyette ayağınız frene basılı halde vitesi N konumuna getiriyoruz ve 3 saniye bekliyoruz. Sonra vitesi D konumuna getirip 3 saniye bekliyoruz. Bu işlemi 5 kez tekrar ediyoruz. Sonrasında tekrar vitesi N ye alıp 3 saniye bekledikten sonra bu kez vitesi R ye alıyoruz ve yine  3 saniye bekliyoruz. Bu işlemi de aynı şekilde 5 kez tekrar ediyoruz. Bu şekilde N den D ye ve N den R ye geçiş adaptasyonunu yapmış oluyoruz.

 

2-      Vites yükseltme ve düşürme adaptasyonu : Vitesi D’ye alıp hareket ediyoruz. Gaza tüm basma mesafesinin % 25-30 u kadar basıp vites 6. vitese gelene kadar gidiyoruz. Vites 6. vites geldiğinde hızımızın minimum 80 km/saat olması gerekir. Hız bu seviyeye ulaştıktan sonra ayağımızı gazdan çekiyoruz ve frene basıyoruz. 60 saniye içersinde vitesler tek tek düşecek şekilde aracı durduruyoruz. Bu işlemi 10 kez tekrarlıyoruz. Bu sayıdan fazla yada az olabilir, bu tamamen size bağlıdır ve vites geçişlerinde bir rahtsızlık kalmayana kadar yapılır.

 

 

Mustafa Koper

Ocak 2012